نان خوراکی است که در تاریخ تمامی تمدنها وجود داشته است. نان را میتوان پایهی بسیاری از غذاها نیز دانست. این خوراکی مهم در تمامی وعدهها نیز دلچسب است و همین امر باعث شده است تا نان به بخش جدایی ناپذیری از زندگی افراد تبدیل شود. به علاوه نان برای اکثر جوامع، نماد مهمان نوازی، فرهنگ و مقدس بودن را دارد.
فواید نان
1.تامین انرژی بدن در دراز مدت
نان در طول روز، به روشهای مختلف در برنامه روزانه ما وجود دارد، به صورت عصرانه، صبحانه و اکثرا در شام، نان حاضر است. وجود نشاسته موجود در نان، قند بدن را تامین میکند و باعث میشود تا بدن با قوت به کار خود ادامه دهد و فرد احساس خستگی نکند.
2.دفع آسان
بیماریهای گوارشی برای بسیاری از افراد به یک معضل تبدیل شده است. نان یک روش برای زمان درمان و پیشگیری از بیماریهای گوارشی تبدیل شده است. باید بدانید که نان دارای فیبر است و باعث میشود هضم غذا راحتتر انجام بگیرد. در نتیجه این امر دلدردهای ناشی از هضم، از بین میرود و تضیمینی برای سلامتی روده میشود.
3.کنترل وزن
در این موضوع سبوس نقش بسیار زیادی را در کنترل خوراک روزانه دارد. سبوس دارای مواد معدنی، مانند ازت و فسفر است. علاوه بر این موارد، نسبت بیشتری از فیبر در سبوس وجود دارد و نان سبوس دار به طور کلی دارای خواص بیشتری است.
سبوس پوسته دانه گندم است که دارای بافت بسیار محکمی است و رنگی بین زرد تا سبز را دارد.
سبوس سرعت جذب مواد معدنی در روده را کاهش میدهد و از پرخوری شما جلوگیری میکند. در نتیجه این امر، بسیاری از افراد برای رژیم گرفتن از نانهای سبوس دار استفاده میکنند و نانهای بدون سبوس را برای مدتی کنار میگذارند.
ویتامینها و مواد معدنی درون نان
نان دارای مواد طبیعی زیادی است که این مواد به شکل زیر هستند.
1.فیبر
فیبر در روند گوارش و هضم غذا بسیار حیاتی است، این ماده برای کاهش جذب کلسترول بسیار موثر است و میتواند در تنظیم چربی خون بسیار موثر عمل کند.
2.پروتئین
نان به مقدار قابل توجهی، پروتئین را در خود ذخیره دارد، اما این پروتئین در نانهای سبوس دار به مقدار بیشتری یافت میشود و برای یک منبع تامین پروتئین به خوبی عمل میکند.
3.کربوهیدرات
کربوهیدرات یکی از عوامل افزایش وزن به شمار میرود و مصرف زیاد آن برای بدن مفید نمیباشد. در جذب نانهای بدون سبوس مقدار بیشتری کربوهیدارت جذب بدن میشود. نانهای سبوس دار بدلیل دارا بودن فیبر بیشتر، جذب کمتری از کربوهیدرات را دارد.
4.ویتامین
ویتامینهای موجود در نان بسیار زیاد هستند و برای رشد موها و هضم غذا تاثیر گذار هستند. اما این نکته را در نظر بگیرید که با پخت زیاد نان، مواد مغذی نان از بین میرود. ویتامینهای موجود در نان به شکل زیر هستند.
- ویتامین B1
- ویتامین B2
- ویتامین B3
- ویتامین E
- 5.مواد معدنی
نان دارای اکثر مواد مغذی ضروری برای بدن است و این مواد به شرح زیر است.
- آهن
- کلسیم
- منیزیم
- فسفر
- پتاسیم
- فلوئور
- سدیم
- سلنیوم
6.مواد مغذی
در نان همچنین مواد مغذی زیادی وجود دارد که به عنوان خواص مهم نان شناخته میشود. این مواد درصد زیادی از خاصیت نان را تشکیل میدهند و این مواد در چند مورد هستند.
- گلوتن
- سیلیس
- فولیک اسید
در نتیجه دریافت این مواد، فقر آهن از بین رفته و عملکرد دیاستازها و آنزیمها به طور کلی از بین میرود.
تاثیر نان تازه
نان تازه باید در برنامه غذایی روزانه قرار داده شود، چرا که طعم و بوی نان تازه در اشتها و میزان مصرف دارد، مواد معدنی خود را نیز به بهترین شکل در بر دارد. بهتر است از خرید نان به مقدار زیاد جلوگیری شود و به میزان لازم روزانه تامین شود.
مواد طبیعی و خواص موجود در نان
نان به انواع مختلفی وجود دارد، این خوراکی با آردهای مختلف طبخ میشود و همچنین فرآوری مایه نان، یعنی خمیر نیز میتواند به روشهای مختلفی صورت بگیرد.
پس باید بدانید که این متغیرها در نوع نان و خواص موجود در نان تاثیر گذار هستند. از جمله نوع غلات استفاده شده در نان بر روی خواص موجود در نان و همچنین فواید نان موثر هستند.
نوع غلات میتواند به صورت گندم، جو و ذرت باشد، در بعضی مواقع از دانههایی مثل بلوط نیز برای طبخ نان بهره گرفته میشود.
نتیجه گیری
بهتر است که نانهای سبوس دار در برنامه و سبد غذایی خانوادهها گنجانده شود و از خواص آن بهره برد. همچنین نانهای بدون سبوس نیز دارای خواص خود هستند و خواص خود را دارا هستند.